یکی از اهداف مهم سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، گسترش و تقویت مالکیت عمومی مردم است. در سالهای اخیر و با افزایش هزینه های جاری، دولت بیشتر به فکر اجرایی کردن این قانون به روش های مختلف افتاده است. از اواسط سال ۹۷ از سمت دولت خبرهایی مبنی بر واگذاری استقلال و پرسپولیس ، 2 باشگاه پر طرفدار که هزینه های مدیریتی بالای آنها طی سالهای اخیر سروصدای زیادی را بین همگان برپا کرده بود؛ منتشر شد. در این مقاله قصد داریم بیشتر به بررسی این موضوع بپردازیم.

علت تاخیر در واگذاری استقلال و پرسپولیس چه بوده است؟
طی چندماه اخیر به گفته مسئولین خصوصی سازی، جلسات متعددی با وزارت ورزش و جوانان برگزار شده است که بنا بر این جلسات، 2 مورد از اصلی ترین دلایل تاخیر در واگذاری ها به صورت زیر است:
الف) زیان انباشته قابل توجه و سرمایه بسیار اندک: باتوجه به اینکه گفته میشود این ۲ شرکت زیان انباشته قابل توجه و سرمایه بسیار اندکی دارند و برای پذیرش در بازار سرمایه، نیاز به اصلاح ساختار مالی، شفاف سازی و رفع برخی ابهامات مالی بوده است این قضیه منجر به تعویق افتادن واگذاری از طریق بورس شده است زیرا برای پذیرش در بورس یا فرابورس، باید صورت های مالی شرکت ها به صورت منظم و صحیح ارائه شود.
ب) تغییرات مدیریتی: این دو شرکت فرهنگی و ورزشی در زمان انجام اقدامات لازم با مشکلاتی از قبیل تغییرات مدیریتی مواجه بودند که این موضوع باعث تاخیر در همکاری آنها شد، زیرا برخی از اقدامات را باید هیات مدیره تصویب کند تا به مرحله اجرا در آید و به سبب این تغیرات مدیریتی این اقدامات به تاخیر افتاده است.
تاکید دولت و مجلس بر واگذاری در سال ۱۳۹۸:
باشروع سال 98 نیز مجدد صحبت ها بر سر واگذاری ها این دو باشگاه از سر گرفته شد که مدیرعامل شرکت فرابورس طی مصاحبه ای اعلام کرد سرخابیها باید تمام الزاماتی که برای عرضه شدن در فرابورس مورد نیاز است را با دقت رعایت کنند و در چارچوب آن عرضه اولیه شوند. این درحالی است که تا همین چند ماه پیش در ارتباط با داشتن یا نداشتن صورت های مالی حسابرسی شده و سودده یا زیان ده بودن این دو باشگاه حرف و حدیثهای زیادی وجود داشت.
در این راستا، مدیرعامل فرابورس در پاسخ به سوالی در مورد واگذاری دو باشگاه ورزشی پرسپولیس و استقلال، با اشاره به اینکه ما پیش از این صورتهای مالی از این دو باشگاه دریافت کردهایم اما تاکنون درخواست رسمی برای ورود به فرابورس از سوی این باشگاهها مطرح نشده است، گفت: در قانون بودجه، وزارت ورزش و جوانان مکلف شده است، سهام باشگاههای پرسپولیس و استقلال را از طریق بازار پایه فرابورس واگذار کند. سازمان بورس، بازار بورس و فرابورس ایران به طور کامل آمادگی بررسی شرایط این دو باشگاه برای ورود به فرابورس را دارد که به محض دریافت درخواست رسمی، شرایط آنها برای ورود به فرابورس را بررسی میکنیم.
جمع بندی:
طبق آخرین خبر در مورد واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس با پیشنهاد شورای نظارت بر اصل ۴۴، ۱۰ درصد از سهام باشگاههای استقلال و پرسپولیس برای کشف قیمت در بورس و ۵۰ درصد به شرکتهای سهامی عام با حداقل ۱۰ هزار سهامدار و ۴۰ درصد دیگر به تعاونیهای سهامی و فراگیر کل کشور واگذار میشود. به این ترتیب و با شرایط فعلی استقلال و پرسپولیس باید امسال واگذار شوند.